Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból. Írta: Rónay Márta balettmester

Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból

Írta:
Rónay Márta
balettmester

Két lábról egy lábra történő ugrások

Sissonne simple
Ez olyan kis ugrás, melynél V. pozícióból felugrunk összeszorított lábakkal, és érkezéskor az egyik lábunkat elöl vagy hátul rendkívüli sur le cou-de-pied-be húzzuk. Végezhetjük en face vagy épaulement-ban, sőt en tournant is. A karok a felugráskor I. pozícióba emelkednek, majd onnan az egyik kart nyitjuk II. pozícióba. Hogy melyik kezet nyitjuk, az függ attól, hogy milyen lépéssel folytatódik a kombináció, illetve attól, hogy milyen kis pózba érkezünk. Elképzelhető mind a súly-láb, mind a szabad-láb karjának nyitása.

Sissonne ouvert
Olyan ugrás, melynél V. pozícióból felugorva a lábakat összeszorítjuk, az érkezés előtt egy gyors kis developpéval a lábat 45º-ra nyitjuk, és egy lábra érkezünk. Fontos, hogy a nyitás ne az érkezés után történjen. A sissonne ouvert-t lehet nyitni minden kis pózba és á la seconde-ba. Felugráskor mindkét kezet alaptartásból kissé megemeljük, érkezéskor nyitjuk a kis póznak megfelelő tartásba. Az á la seconde-ba nyitott sissonne ouvert-nél a karok az échappé - karjához hasonló alacsony tartásba kerülnek. Fontos a fej használata. Ha a sissonne ouvert-t oldalra elölről húzzuk fel, érkezéskor az álló láb felé nézünk és a karok oldalt kerekek. Ha hátulról nyitjuk oldalra, a szabad-láb felé nézünk, és tenyerünket lefelé forgatjuk.

Échappé egy lábra
Az ugrás első fele két lábról két lábra történik, majd II. pozícióból egy lábra érkezünk úgy, hogy az előzőleg elöl lévő lábat hátra rendkívüli sur le cou-de-pied-be húzzuk, illetve az előzőleg hátul lévő lábat a II. pozícióból elöl rendkívüli sur le cou-de-pied-be hajlítjuk. A nyitott karok egyikét - mégpedig mindig a súlyláb kezét - I. pozícióba vezetjük. Az ehhez tartozó fejtartás megegyezik a sima échappé fejével.

Rond de jambe en l'air sauté
Rond de jambe en l'air sauté-nál felugráskor mindkét lábat nyitjuk oldalra, majd az egyikkel egy gyors rond de jambe en l'air-t végzünk 45°-on és egy lábra á la seconde-ba érkezünk. Az en l'air történhet en dehors vagy en dedans. En dehors-nál az eredetileg elöl lévő lábbal, en dedans-nál a hátsó lábbal végezzük az en l'air-t. A karokat érkezéskor II. pozícióba nyitjuk. En dehors-nál, érkezéskor fejjel az álló-láb felé nézünk, sőt testtel is afelé dölünk egy kicsit, en dedans en l'air esetében fejünkkel és egy kicsit testünkkel is a szabad láb irányába nézünk, illetve dőlünk. Az en dehors végzett en l'air-nél kereken tartjuk a kezünket II. pozícióban, míg az en dedans-nál a tenyerek lefelé néznek. Ismerünk double rond de jambe en l'air sauté-t is. Ebben az esetben az ugrás alatt két gyors körzést végzünk.
Tartalom:
Bevezető
Plié, relevé
Battement
Nyújtott battement-ok
Hajlított battement-ok
Fondu
Soutenu
Rond de jambe par terre
Rond de jambe en l'air
Demi és grand rond-ok
Klasszikus balett pózai
Croisé
Effacé
Écarté
Allongé pózok
Attitűdé pózok
Temps lié
Összekötölépések
Pas de bourrée
Fouetté
Tour sur le cou-de-pied
Kis allegro-k
Két lábon végzett kis ugrások
Két lábról egy lábra történő ugrások
Egy lábról két lábra érkező ugrások
Egy lábról egy lábra érkező ugrások
Petit jeté
Ballonné
Battu-k
Battu-vel végzett kis ugrások
Nagy allegro-k
Grand jeté-k
Grand jeté pas-de chat
Jeté entrelacé
Saut de basque
Grand pas de chat-k
Grand cabriole ouvert
Grand cabriole fermé
Jeté fondu
Grand sissonne ouvert
Grand sissonne fermé
Diagonál tourok
Port de bras
Tour lent
Grand tourok
Utolsó frissítés: 23-07-2024

Itt lehet olvasni friss híreket a balettről


Home | DanceMelody.com in English
Jegyzet a művészeti szakközépiskolák táncművészeti tagozatain balettet és balettelméletet oktató pedagógusok számára
a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány tamogatásával jött létre