Balett Coppélia. Delibes

Léo Delibes - Balett Coppélia

Arthur Saint Léon

a Coppélia szövegkönyve írója

Arthur Saint Léon (1821-1870) - sokoldalúan művelt, világjáró francia táncos és balettmester. Hegedűvirtuóz, zene- és táncgyűjtő, koreográfus és balett-szövegíró is volt egyszemélyben. Beutazta egész Európát s úgyszólván minden nagyobb városban szerepelt. Felesége Fanny Cerrito ünnepelt primabalerina volt, akivel 1846-ban a pesti Nemzeti Színházban is fellépett. Tíz év múlva, 1856-ban ismét több balettet vitt színre nálunk.

Arthur Saint Léon - a Coppélia szövegkönyve írója


Leginkább a karaktertáncok érdekelték, így a magyar táncot is megtanulta. Neki köszönhető a magyar tánc színpadiasított formája, amellyel mindenütt sikert aratott - csak nálunk nem. A lelkes francia táncos ugyanis minden néprajzi rekvizítumot - pipát, kulacsot, fokost, rojtos dohányzacskót, sarkantyús csizmát, bő inget-gatyát, árvalányhajas süveget - beszerzett magyar táncához, a lépéseket is megtanulta, a legjobb magyar táncos: Fitos Sándor tartását igyekezett utánozni, csak éppen az eredeti magyar kifejezést nem sikerült belevinni a táncba.

Egész életében a szöveg, a zene és a tánc összhangjáért küzdött s a táncok megörökítésére táncírási rendszert dolgozott ki, amelyet 1852-ben Stenochorégraphie c. könyvében tett közzé. 1840-től 1859-ig számos balettet rendezett a párizsi Operában, majd Pétervárra szerződött a cári színházhoz, ahol 1859-től 1869-ig volt vezető balettmester, később visszatért Párizsba. Utolsó műve a Coppélia szövegkönyve volt. Részt vett a darab előkészítésében is, de a bemutatót már nem érte meg.

Balett Coppélia bemutatásra került a párizsi Operaházban, 1870. május 20-án Mérante, a Nemzeti Színházban, 1877. február 24-én Campilli koreográfiájával.


Léon Delibes

Delibes sikerének titka

Delibes és a magyarok

Balett szövege

Balett koreográfia

Arthur Saint Léon

l. felvonás

2. felvonás

3. felvonás

Itt lehet olvasni friss híreket a balettről:


Balett
Főoldal | Kapcsolat | Vendégkönyv
English Russian