Balett Coppélia. Delibes

Léo Delibes - Balett Coppélia

Balett Coppélia. A koreográfia

A mai koreográfia az eredeti Campilli-féle bemutató óta már az ötödik változat a magyar balettszínpadon. Először 1912-ben Guerra Miklós olasz, húsz év múlva, 1932-ben Cieplinsky János lengyel, s legutóbb, 1953-ban Harangozó Gyula magyar balettmester dolgozta át ezt a kedves balettet. Harangozó erősen reális irányba terelte az egész darabot, ami az eddigieknél alaposabb átdolgozással járt. Megváltoztatta a balett felépítését és Coppélius alakjának értelmezését is. A cselekmény drámai szövésével, a legapróbb részletekre kiterjedő gondos koreográfiai kidolgozással, a cselekményes táncok és a pantomim szerves összeillesztésével - hogy saját szavait idézzük - "letörülte a port" a régi Coppéliá-ról, és olyan pezsgőén érdekes előadást produkált, amilyenre régen nem volt példa az Operaházban.

Harangozó lényegében meghagyta azt a Delibes által is tiszteletben tartott régi elgondolást, miszerint zárt táncszámokat szervesen kiegészítő pantomimjátékot is alkalmaz. Így az egész balett, de különösen Coppélius szerepe révén nemcsak táncos, hanem pantomim részekben is egyaránt bővelkedik. A nagy magyarázkodó jelenetben pedig Coppélius szólópantomim-játéka - Harangozó utánozhatatlan egyéni művészete - tölti be a nagy színpadot, anélkül, hogy egy pillanatra is öncélúvá válna. Ez a pantomim-monológ a múlt idejű cselekvések reális megjelenítésének virtuóz példája.
Egyébként a realizáló törekvés kitűnik az egész mai III. felvonásból, amely az eredeti II. felvonás 2. képének divertissement zenéjére készült. Valamikor a mese már az előbbi képben véget ért s itt csak szórakoztató táncsorozatot hoztak. Harangozó, hogy felhasználja a partitúra értékes oldalait, a bonyodalom megoldását átviszi a záró részre. A harangszentelésen a szerelmesek kibékülnek, egybekelnek, az emberkerülő Coppélius is elnyeri a büntetését. Ezzel a hangulattal kapcsolatban indokolt a vidám táncünnepély és a balettfinálé is reális értelmet kap.

Érdekes, hogy a Coppélia 1932-ig "női balett" volt. Nemcsak Coppélia-Swanilda, hanem Ferenc szerepét is nők táncolták.


Léon Delibes

Delibes sikerének titka

Delibes és a magyarok

Balett szövege

Balett koreográfia

Arthur Saint Léon

l. felvonás

2. felvonás

3. felvonás

Itt lehet olvasni friss híreket a balettről:


Balett
Főoldal | Kapcsolat | Vendégkönyv
English Russian